2025-2026 Eğitim - Öğretim Yılı Ön Lisans ve Lisans Programlarına Yurtdışından Öğrenci Kabulü Başvuru Duyurusu
T.C.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
ÖN LİSANS VE LİSANS PROGRAMLARINA YURTDIŞINDAN
ÖĞRENCİ KABUL İLANI
(2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı)
A-GENEL İLKELER:
Başvuru yapacak adayların öncelikle;
- Türk liselerine denk bir okulun son sınıfında öğrenim görüyor veya mezun olması,
- Aşağıdaki sınav türlerinin birinden taban ve üstünde puan almış olması gerekmektedir.
B- BAŞVURUSU KABUL EDİLECEK ADAYLAR:
- Yabancı uyrukluların (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla [Elçilik okulları, MOBİS sisteminde yer alan milletlerarası özel öğretim kurumları ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen proje çerçevesinde ülkemize getirilen yabancı uyruklular hariç]),
- Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk Vatandaşlığından Çıkma Belgesi kayıtlı reşit olmayan çocuklarının Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanların (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla),
- Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenler/bu durumdaki çift uyrukluların (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla),
- TC uyruklu olup ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin [lise] tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil)
- KKTC uyruklu olup KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya olacakların,
başvuruları kabul edilir.
BAŞVURU İÇİN KABUL EDİLEN PUAN TÜRLERİ
- Adaylardan başvuru için aşağıdaki sınavlardan alınan taban puanlar ve koşullar aranır.
a) ÖSYM tarafından yapılan TR-YÖS sınav puanı
b) GCE A-Level sınav puanı (General Certificate Examination -A Level Certificate)
c) Ortaöğretim (lise) bitirme sınavları veya ortaöğretim (lise) diploma notu
- Adayların başvurularının değerlendirilmesinde başvuru puanları TR-YÖS puanına dönüştürülür (500 tam puan üzerinden hesaplama yapılacaktır). Elde edilen puan yerleştirmede kullanılır. Komisyon, yerleştirme puanlarını hesaplarken gerekli gördüğü durumlarda adayların başvuru puanlarına katsayı uygulayabilir.
- Özel yetenek sınavlarıyla öğrenci alan fakültelere yerleştirilen adaylara ayrıca “Özel Yetenek Sınavı” yapılır. Başarılı olan adaylar, kayıt hakkı kazanır.
BAŞVURU İÇİN TABAN PUANLAR
- Tıp Fakültesi Tıp programına (Diploma Notu, Ortaöğretim (Lise) Bitime Sınavı Puanına göre Başvuru alınmayacaktır) başvuru taban puanı; 400 puan
- Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hekimliği programına (Diploma Notu, Ortaöğretim (Lise) Bitime Sınavı Puanına göre Başvuru alınmayacaktır) başvuru taban puanı; 350 puan
- Eczacılık Fakültesi Eczacılık programına (Diploma Notu, Ortaöğretim (Lise) Bitime Sınavı Puanına göre Başvuru alınmayacaktır) başvuru taban puanı; 300 puan
- Hukuk Fakültesi ve Mühendislik Fakültesindeki programlar için taban puanı; TR-YÖS sınavından 200 puan veya diploma notu/ortaöğretim bitirme sınavı ile başvurularda yüz üzerinden en az 70 puan
- Diğer fakültelerdeki/yüksekokullardaki programlar için taban puanı; TR-YÖS sınavından 200 puan veya diploma notu/ortaöğretim bitirme sınavı ile başvurularda yüz üzerinden en az 60 puan.
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER:
1. Sınav sonuç belgesinin aslı ve Türkçeye çevrilmiş noter veya konsolosluk onaylı kopyası, (TR-YÖS Sınavı ile başvuran adaylar için TR-YÖS sonuç belgesi)
2. Lise Diploması: Lise diploması veya geçici mezuniyet belgesinin aslı, Türkçeye çevrilmiş noter veya konsolosluk onaylı kopyası. (Lise son sınıf öğrencileri için durumlarını kanıtlar öğrenci belgesi ve Türkçeye çevrilmiş noter veya konsolosluk onaylı kopyası).
3. Transkript (Not Durum Belgesi): adayların, lisede aldıkları dersleri ve notlarını gösterir, ilgili lise müdürlüğü tarafından onaylanmış transkriptlerini ve Türkçeye çevrilmiş noter veya konsolosluk onaylı kopyası,
4. Pasaport veya Kimlik Kartı’nın kimlik bilgilerini gösteren sayfasının fotokopisi,
5. Değerlendirme ve yerleştirme ücretinin banka dekontu (Açıklama bölümünde adayın kimlik bilgileri olmak zorundadır. Başvurusu reddedilen adayların başvuru ücreti iade edilmeyecektir.)
6. Vesikalık fotoğraf,
bulunmalıdır.
ÖNEMLİ NOT:
Başvurular Internet üzerinden yapılacağından, istenen belgeler ayrıca posta, faks veya e-mail olarak gönderilmeyecektir.
DEĞERLENDİRME VE YERLEŞTİRME ÜCRETİ: Üçbin Türk Lirası (3.000,00 TL)
(Açıklama bölümünde adayın kimlik bilgileri olmak zorundadır. Başvurusu reddedilen adayların başvuru ücreti iade edilmeyecektir.)
Halk Bankası Kayseri Erciyes Üniversitesi Şubesi nezdindeki 1241-06000018 numaralı hesabına yatırılacaktır.
IBAN NO: TR280001200124100006000018 (İade edilmeyecektir.)
Hesap Adı : Erciyes Üniversitesi Sağlık Kültür Kayseri
BAŞVURU TARİHLERİ:
30 Haziran – 06 Temmuz 2025
Önemli Not: 2025-2026 Eğitim - Öğretim Yılı Ön Lisans ve Lisans Programlarına Yurtdışından Öğrenci Kabulü yerleştirme işlemi sonucunda ön kayıt hakkı kazanan öğrencilerin, kesin kayıt hakkı kazanabilmesi için kayıt tarihinden önce obisis.erciyes.edu.tr adresinden ön kayıt yapmaları ve 2025-2026 Eğitim - Öğretim yılına ait öğrenim ücretinin %25’ini ön kayıt tarihlerinde yatırmaları gerekmektedir. Öğrenim ücretinin %75’i kesin kayıt tarihleri içerisinde yatırılacaktır.
*Ön kayıt yaptırıp öğrenim ücretinin %25’ini yatıran öğrencilerin kesin kayıt yaptırmaktan vazgeçmeleri halinde yatırmış oldukları öğrenim ücreti iade edilmeyecektir. (Sadece öğrenim vizesi alınamaması durumunda ve bu durumun belgelendirilmesi halinde iade edilecektir.)
*Kayıt hakkı kazanıp, kayıttan önce ön kayıt yaptırmayan ve öğrenim ücretinin %25’ini yatırmayan öğrenciler kayıt haklarını kaybedeceklerdir.
BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
- Adayların başvuruları Üniversitemiz Değerlendirme ve Yerleştirme Komisyonu (Komisyon) tarafından değerlendirilecektir.
- Mavi kartlı veya çift uyruklu (bir uyruğu T.C. olan) adaylar için Öğretmenlik, Hukuk, Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık programlarındaki kontenjanın %10’u kadar kontenjan verilecektir.
- Komisyon, yurtdışından her öğrenci alım sürecinde, ülkeler için programlardaki kota oranlarının belirlenmesinde ve nasıl uygulanacağında yetkilidir.
- Yukarıda adı geçen üniversiteye giriş ve ortaöğretim (lise) bitirme sınavlarından alınan puan TR-YÖS puanına (500 tam puan üzerinden hesaplama yapılacaktır) dönüştürülerek değerlendirilir. (Örneğin Diploma Puanı 70 olan bir adayın puanı 350 olarak değerlendirilecektir.)
- Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık programlarına başvuru için sadece TR-YÖS puanı kullanılacaktır. Bu programlara diploma ve lise bitime sınavı notuyla öğrenci başvurusu kabul edilmeyecektir.
- TR-YÖS sonucu sınav tarihinden itibaren iki yıl için geçerlidir.
- Adayların başvuruda kullandığı ortaöğretim (lise) bitirme sınavı ve diploma notundan en yüksek olanı esas alınır.
- Yerleştirme işlemlerinde öncelik sırasına göre TR-YÖS puanı- ortaöğretim (lise) bitirme sınavı puanı- diploma notu puanı dikkate alınacaktır.
- Kabul edilen adaylara Üniversitemiz tarafından kabul mektubu gönderilecektir. Öğrenim vizesi Türkiye’ye giriş ve kayıt işlemi için gereklidir. Bu yüzden adayların bu kabul mektubu ile ülkelerindeki (veya en yakın) Türkiye Büyükelçiliğine giderek “Öğrenim Vizesi” almaları gerekmektedir.
- Başvuruların değerlendirilmesi ve adayların yerleştirilmesi Komisyon yetkisi dâhilindedir. Tüm kontenjanların doldurulma zorunluluğu bulunmayıp şartları uygun olan adayların yerleştirilmesi yapılacaktır.
- Başvuru koşullarını taşımayan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.
- Başvuru koşullarını taşımadığı belirlenen adayların kayıtları yapılsa dahi kayıtları iptal edilecektir.
- Başvuru ve kayıt sürecinde getirilen tüm belgelerin (dekont, diploma, sınav sonuç belgesi vb.) sahte, gerçek dışı ve geçersiz olması durumunda öğrenci, verilen haklardan yararlanamaz ve ödediği ücretler kesinlikle iade edilmez. Öğrencinin kaydı yapılmış olsa dahi kaydı silinir. Bu tür durumlarla karşılaşılması halinde Erciyes Üniversitesi gerekli yasal işlemleri başlatma hakkını saklı tutar. Sahte belge ile başvuru yaptığı tespit edilen adaylar için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.
ONLINE BAŞVURU ve SONUÇ AÇIKLAMA ADRESİ http://obp.erciyes.edu.tr
Yurtdışından Öğrenci Kabulü Taslak Kontenjan Listesi İçin TIKLAYINIZ
2025-2026 Eğitim - Öğretim yılı yurtdışından öğrenci kabulü ile yerleşen öğrencilerin uyruğu ne olursa olsun Katkı Payı / Öğrenim Ücreti yatırmaları gerekmektedir. Katkı Payı / Öğrenim Ücreti tutarları için TIKLAYINIZ